Renovering af pudsvæg

Jeg har sat et af værelserne mod gården i stand (øverst til højre på plantegningen på velkomstsiden). 

Væggen ind til køkkenet er den klassiske træ væg, med en kerne af kraftige planker der krydser hinanden vandret og lodret, og puds på sivmåtter. 

Pudsvæggen var allerede i gang med af falde sammen indvendig, så den ville nok smuldre helt hvis jeg gik i gang med at fjerne det gamle tapet. +

Ejendomsmesteren godkendte derfor, at jeg måtte fjerne det gamle puds og sivmåtter og montere nye gipsplader. 

Hele væggen måler 456 cm i bredden og 248 cm i højden op til kanten af stuk, og så er der en dør helt ude til venstre. 

Gipspladerne er 90 x 240, så der bliver 8 cm der skal forlænges i højden, og der skulle bruges 5 gipsplader som vist på min arbejdstegning. 

Forlængelse i højden valgte jeg at gøre i bunden, som alligevel skal dækkes af fodpanelet. 


Byggematerialer

Der var materialer for i alt 632 kr. til en splinter ny væg.

Værktøj

Det kan ikke betale sig at være alt for nærig med hensyn til værktøjet. De fleste hobbyknive er lavet af plastik og er nok mest af alt beregnet til at skære papkasser op med. 

Jeg har en hobbykniv til bræk-af-blade med metalskaft, som er let at arbejde med og holder til hårdt arbejde. 

Den gule skrueknop i enden presser de to sider af skaftet sammen om knivbladet så det sidder helt fast. Knivbladene findes i to tykkelser, køb de tykke. 

Der er ingen grund til at bilde sig selv ind, at man kan klare sig uden en skrueforsats til gipspladeskruer. Især ikke når de kan fås for 20-30 kr. 

Nedtagning af den gamle væg 

OBS: Byggeaffald med puds kan ikke brændes og må ikke smides i affaldscontainere, men skal afleveres til deponering på genbrugsstationen

Før man går igang, så fjern alle ting fra rummet og luk alle dørene og sæt malertape for nøglehullerne. 

Puds støvet er meget fint og vil finde vej rundt overalt i lejligheden, også selvom dørene er lukkede. Inden døren åbnes så støvsug ind under døren, og støvsug for en sikkerheds skyld gulvet lige på den anden side af døren. 

Vær ikke tilbageholdende med at gøre rent under arbejdet. Kost og fejebakke til det værste og støvsug det fine puds med jævne mellemrum. Jeg brugte en gammel støvsuger, som jeg normalt kun bruger til at støvsuge bil med.

Vigtigt: Husk at rense støvsugerens filter med jævne mellemrum, da det fine støv godt kan snige sig uden om eller igennem posen. 

Vigtigt: Benyt støvmaske og tag en kasket på. Hav alle de ting du skal bruge inde i rummet. Husk en flaske med skruelåg med vand. 

Tip: Den fine puds tørrer hænderne totalt ud. Jeg havde latexhandsker på under mine arbejdshansker (bomulds handsker med gummidupper). 

Jeg fandt hurtigt ud af, at den letteste måde at fjerne det gamle puds og siv, var ved at skære mindre firkantede stykker ud med en hobbykniv - skær helt ind til træplankerne - og derefter frigøre stykket med et fladt koben. 

Husk at have en bidetang klar til at klippe ståltråden hvis den ikke knækker let.

Tip: Når der skal skæres i materiale med en hård overflade, så start med kun at have en meget lille spids af knivbladet ude af hobbykniven, så knækker bladet ikke så let. Efterfølgende er det lettere at skære i dybden med et længere stykke knivblad.

Byggeaffald

Jeg havde fået fat på nogle papkasser som kunne holde plastiksække mens jeg arbejdede, det gjorde det lettere at holde rummet nogenlunde rent, og ved de højere dele af vægen, kunne den stå helt ind til vægen så det meste puds faldt direkte ned i plastiksækken.

Det blev til 6 tunge kasser - forret med plastiksække - som måtte køres til genbrugsstationen . Jeg skulle alligevel hente 5 gipsplader, så jeg brugte den samme trailer til at køre puds mv. væk på. 

Jeg havde en lille "vareprøve" med, som jeg viste en af medarbejderne på genbrugsstationen. De hanviste mig til container 30, hvor jeg kunne tømme kassernes indhold, inkl. plastiksækkene. 

Papkasserne skulle over i papcontaineren. 

Montering af gipsplader

Gipspladerne skal monteres med gipspladeskruer med en afstand af minimum 20 cm langs kanterne og minimum 30 cm ned langs midten af pladen, rundt regnet 38 skruer til en hel plade, så en æske med 200 skruer skulle række. 

Det gør arbejdet lettere, hvis man har en skrueforsats til gipspladeskruer, da den automatisk sørger for at skruerne kommer ned i den rigtige dybde i pladerne uden at skruen går igennem pappet.

Afbryder og stikkontakt skruede jeg af og satte samlemuffer på ledningerne, så jeg kunne blænde hullet med et plastiklåg, som er beregnet til sådan noget, mens jeg arbejdede. Det gjorde spartling omkring underlaget lettere. 

Tip: Skal man montere gipsplader på en væg, så de flugter med loftet i stedet for med gulvet, kan man let styre højde ved at lade pladen stå på et bræt med et smallere bræt under ind mod væggen. Så kan man let tippe det øverste bræt med den ene fod og dermed tilpasse højden. 

Spartling af gipsplader og fugning 

Afbryder og stikkontakt skruede jeg af og satte samlemuffer på ledningerne, så jeg kunne blænde hullet med et plastiklåg, som er beregnet til sådan noget, mens jeg arbejdede. Det gjorde spartling omkring underlaget lettere. 

Der skal være en lille afstand mellem gipspladerne og ydermur til højre og muren til venstre samt loftet som skal fuges med akrylfuge. 

Ved muren har jeg sat bagstop bag fugen da sprækken var dyb. Spartling af samlinger skal foretages af 3 omgange. 

Ved første spartling skal forsænkningerne mellem pladerne ikke fyldes helt op, og papirstrimlen skal lægges i spartelmassen uden luftbobler under. 

Når det er tørt kan man slibe evt. toppe af spartlingen før 2. lag påføres. 

Dette gentages en sidste gang. 

De underforsinkede skruer i midten af gipsplanerne skal blot have 1 til 2 omgange spartling. 

Klargøring 

Når alt er helt tørt, og slebet glat (pas på ikke at slibe pappet på gipspladerne i stykker), gives et lag forankringsgrunder, så gipspladerne ikke suger al væv lim til sig. Nu er væggen klar til væv og maling mv. sammen med de andre vægge.